Alles begint bij taal
Taal is de basis voor de mooiste ideeën, de grootste dromen en voor gelijke kansen voor ieder Amsterdammertje. Wij geloven zelfs dat het goed spreken, schrijven en begrijpen van de Nederlandse taal veel dingen makkelijker maken. En dat goed Nederlands je helpt om dromen na te jagen. Taal draagt bij aan het creëren van kansen in het leven van een Amsterdammertje en mag dan ook nooit een belemmering zijn. Daarom staat taal bij ons centraal!
Taalverrijking & wegwerken taalachterstanden
Om de taal goed te (leren) beheersen, zijn de activiteiten van onze taalspecialisten altijd een aanvulling op datgene waar de leerkracht op dat moment aan werkt. Onze taalspecialisten gaan in de klas aan de slag met taal, en alles wat daarmee te maken heeft. Zij ondersteunen bij de aanpak rondom diverse belangrijke thema’s. Denk hierbij aan ondersteuning bij taalverrijking en het wegwerken van taalachterstanden. Daarbij is er ook oog voor het jonge kind.
Een rijke taalomgeving
Onze taalspecialisten helpen bij het ontwikkelen van een rijke taalomgeving, door kleine groepjes wordt er gewerkt aan specifieke doelen en onderzoekend leren. Met de methode LOGO3000 komen de kleinste Amsterdammertjes al snel in aanraking met de Nederlandse taal. Bij de kleuters werken we met de Taaldoenkast, waar allemaal “werkjes” in zitten om de SLO Taaldoelen te stimuleren en te oefenen. Dit alles met als doel dat taal voor kinderen geen belemmering meer is voor het naleven van hun dromen.
Intiem én impactvol taalevent
Q&A
Waarvoor kun je de taalspecialist inzetten?
De taalspecialist is inzetbaar voor diverse vraagstukken die scholen hebben op het gebied van taal. De leerkracht wordt ontlast doordat de taalspecialist ondersteuning kan geven aan leerlingen die achterblijven of juist meer uitdaging nodig hebben op het gebied van taal. Na een overleg met de school gaan we samen met de leerlingen aan de slag om in te zetten op maximale taalontwikkeling. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van leesplezier, begrijpend of interactief voorlezen, spelling of woordenschat. Dit gebeurt in kleine groepjes voor het bieden van maximale persoonlijke aandacht. Plezier in taal staat bij ons centraal.
Wat is het doel van de taalspecialist?
Het doel van de inzet van de taalspecialist kan op micro-, meso– en macroniveau zijn. De inzet van de taalspecialist draagt bij aan vrijwel elke hulpvraag op het gebied van taal. Dit kan zijn kinderen de juiste ondersteuning bieden op het gebied van taal die zij nodig hebben. Dit gebeurt individueel of in een klein groepje. Het ontlast de leerkracht omdat de taalspecialist zelfstandig kan opereren en het programma afstemt op de hulpvraag van de school. Het uitgangspunt is zoveel mogelijk spelend en bewegend leren. We zetten in op maximale taalontwikkeling. Maar het kan ook op klassenniveau. Met behulp van de taalspecialist kun je bijvoorbeeld de lokalen nog taalrijker inrichten, het leesonderwijs schoolbreed sterker neerzetten. Alles is bespreekbaar.
Op welke wijze biedt de taalspecialist maatwerk? Hoe vindt het contact plaats met de school?
Nadat er contact is gelegd met de taalspecialist, brengt ze samen met u de hulpvraag goed in beeld. Na een eerste kennismaking zal zij een helder plan maken en dit bij u toetsen. Als beide partijen zich er goed bij voelen, zal de taalspecialist dit afstemmen met de betrokken leerkrachten en in overleg een planning van de werkzaamheden maken. Nadat er gestart is volgt elke zes weken een evaluatie, hierna wordt het plan indien nodig bijgesteld. Als het wenselijk is, rapporteert de taalspecialist wekelijks over de activiteiten en vorderingen aan de betrokken leerkrachten. Het lijntje is kort en goede communicatie is key.
Kan de taalspecialist ook ingezet worden om een groep op te vangen bij uitval van de leerkracht?
De taalspecialist is niet inzetbaar om groepen op te vangen bij uitval van een leerkracht. U dient zelf voor vervanging te zorgen. De taalspecialist is geen eindverantwoordelijke voor een groep.
Kan de taalspecialist zelfstandig werken?
De taalspecialist overlegt eerst met de school wat betreft de hulpvraag en maakt vervolgens een strategisch plan dat hierop aansluit. Wanneer we van beide kanten enthousiast zijn gaat de taalspecialist redelijk zelfstandig aan de slag. Het contact met de school blijft warm voor het volgen van de voortgang.
Kan de taalspecialist ingezet worden op het gebied van NT2/meertaligheid?
Ja, dit is mogelijk. Onze taalspecialisten hebben veel kennis in huis op het gebied van NT2/meertaligheid. In het verleden zijn er enkele projecten geweest op taalscholen, waarbij er ook specifiek op vraagstukken wat betreft NT2/meertaligheid werd gericht. We hebben zelfs een expert in het team, die zich hier met alle liefde en expertise op richt.
Is de taalspecialist ook in te zetten op het gebied van spelling?
Ja, de taalspecialist is ook in te zetten op het gebied van spelling voor de onder-, midden- en bovenbouw. Dit kan aansluiten op de gebruikte spellingmethode. De taalspecialist zal daarnaast regelmatig eigen gemaakt materiaal inzetten als ondersteuningsmateriaal. Ook hierbij geldt het principe van spelend en bewegend leren.
Kan de taalspecialist ook na schooltijd worden ingezet?
Jazeker, dit is mogelijk. Wij denken graag mee over de mogelijkheden. In overleg met ouders kan er bijvoorbeeld één op één bijles gegeven worden, er kan een huiswerkklas gestart worden of de taalspecialist kan meedenken over een rijke verlengde schooldag en hier invulling aan geven. De vorm van ondersteuning kan na schooltijd dus heel divers zijn.
Voor welke periode kan de taalspecialist worden ingezet?
De taalspecialist kan voor minimaal 1 dagdeel (4 uur) per week voor een langere periode ingezet worden. In deze uren wordt ook rekening gehouden met voorbereiding en evaluatie. Gangbaar is om de taalspecialist voor een heel schooljaar één of meerdere dagdelen in te zetten. De rol kan gedurende het jaar in overleg veranderen naar wens. Heb je een specifieke wens, informeer dan naar de mogelijkheden.
Staat je vraag hier niet bij of kom je graag in contact met de taalspecialist? Neem dan contact op met Anita: a.bregman@combiwel.nl – 06-51375546.
Waar zijn voorbeelden te vinden van eerdere projecten/waar zijn de projecten van de taalspecialist te volgen?
Volg onze eerdere projecten op de social media kanalen onder de hashtag #RIJKDOORTAAL. Dit biedt een kijkje in de praktijk en geeft taaltips ter inspiratie. Elke twee weken volgt een nieuwe post. Ook is er meer informatie te lezen over onze rol in deze blog: Blog: ‘Rijk door taal met onze taaladviseurs’ – samen richting ikc.
Hoe kom ik in contact met de taalspecialist?
Om in contact te komen met de taalspecialist kan er contact worden opgenomen met Anita, programmamanager IKC. Bij haar kan er verder worden gesproken over de hulpvraag, de beschikbaarheid en de rol die de taalspecialist hierin zou kunnen hebben. Zie haar contactgegevens onderaan deze pagina.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Vul dan je gegevens in, dan houden we je regelmatig op de hoogte van informatie en inspiratie!
Volg Combiwel voor Kinderen
Contact opnemen
t. 020 577 11 33
e. welkom@combiwelvoorkinderen.nl
w. www.combiwelvoorkinderen.nl
Bezoeken
Combiwel voor Kinderen
Vlaardingenlaan 15
1062 HM Amsterdam-Slotervaart